Conflict als bouwsteen voor succes
Volgens Patrick Lencioni is het vermogen om conflicten aan te gaan een belangrijke bouwsteen voor succes in teams.
“Conflict als een bouwsteen voor succes!?” hoor ik met enige regelmaat en ook gisteren toen ik met een groep leiders uit diverse organisaties aan hun leiderschapsontwikkeling werkte. Het thema van de dag was “hoe ontwikkel ik mijn eigen team”. Al snel kwamen we op het belang van het aangaan van conflicten. Want hoe vreemd het ook klinkt: lekker ruziemaken is van cruciaal belang voor het succes van elk team.
En hoe start je dan?
Nou in ieder geval niet zoals ik afgelopen weekend op een feestje hoorde. Daar werd de directe aanval gekozen. En beschuldigen werkt meestal niet zo goed. Dat zet de verhoudingen onder druk en kan ook het effect hebben dat de boodschap zelf niet meer gehoord word. Dan krijg je een gesprek zoals ik op dat feestje meemaakte. Iemand komt binnen en wordt als volgt begroet door een andere aanwezige: “Waarom zijn jullie zo laat? Ik zit al de hele middag te wachten. Dat slaat toch nergens op”. De laatkomer schrikt zichtbaar en stamelt een excuus. “Nou ja, belachelijk zeg. Dat kun je toch niet maken”. Ongemak bij de omgeving, tranen bij degene die, inderdaad, nogal aan de late kant was. Een mooi voorbeeld van giftige communicatie die averechts werkt en zeker niet constructief is.
Scherpte, cynische grappen, defensief gedrag of stilzwijgen: verschillende manieren om het conflict niet aan te gaan die er juist voor zorgen dat de spanning alleen maar groter wordt.
Een goed uitgesproken conflict brengt helderheid
Als je het gesprek op een goede manier aangaat ontstaat, eenmaal door de zure appel heen, opnieuw helderheid en vaak ook een verdieping van de relatie en in teams zeker een verbetering van de samenwerking.
“Oké, en hoe kun je dat dan aanpakken?”
Ten eerste door het conflict niet te lang uit de weg te gaan. Juist in teams waar de teamleden elkaar graag mogen, kom ik regelmatig tegen dat men ze meningsverschillen uit de weg gaat. Of managers zijn op harmonie gericht en gaan dreigende conflicten liever uit de weg. En werkt dat? Nee natuurlijk niet. Om maar even dicht bij huis te blijven: als ik thuis de harmonie probeer te bewaren neemt de irritatie uiteindelijk alleen maar toe. Bobbels onder het tapijt zorgen er uiteindelijk voor dat je een keer struikelt.
Ten tweede door bij een opkomend conflict juist de verschillen te onderzoeken. Hoe langer het duurt voordat teamleden zich openlijk uitspreken hoe groter de spanning wordt. Dus zoek de verschillen op, onderzoek elkaars standpunt. Wees nieuwsgierig naar de reden waarom de ander anders denkt dan jijzelf. Een mooie manier om dit te doen is Het Gesprek op Voeten zoalsdat in de methode van Deep Democracy is opgenomen.
Ten derde door in het team spelregels te maken voor het omgaan met conflicten. Spreek met elkaar af hoe jullie om willen gaan met verschillen van mening als die zich voordoen. En doe dat dan juist als het nog niet nodig is. Dan heb iets om op terug te vallen als het even niet zo soepel loopt.
Tenslotte helpt het als iemand erop gericht is dat er geen zaken onder tafel verdwijnen. De schatbewaarder. Deze persoon zorgt ervoor dat jullie niet snel door gaan naar het volgende agendapunt om het ongemak van meningsverschillen conflict te vermijden.
Benieuwd hoe ik jullie kan helpen om constructief met verschillen om te gaan?
Ik bespreek het graag