Verbindend leiderschap
Leiderschapsprogramma voor moedige leiders die meer impact willen maken
Je bent een leidinggevende met de wens vanuit authenticiteit, inspirerend en verbindend te leiden. Je hebt al geïnvesteerd in je eigen ontwikkeling en nu het is tijd voor een volgende stap.
Vraagstukken die je mogelijk bezighouden zijn:
✓ Hoe blijf ik stevig staan in tijden van grote druk? Of hoe blijf ik stevig staan in mijn nieuwe rol of binnen mijn MT met zeer ervaren leiders.
✓ Hoe krijg ik mensen mee in onze transitie?
✓ De waan van de dag slurpt mij op terwijl ik weet dat ik aan meer strategische vraagstukken aandacht zou moeten besteden. Hoe krijg ik dat voor elkaar?
✓ Ik werk al een hele tijd als leidinggevende maar ervaar minder plezier in mijn werk dan voorheen.
✓ Wie ben ik als leider? En hoe geef ik mijn leiderschap vorm vanuit wie ik ben?
✓ Ik wil mee inzicht in mijn eigen talenten, kwaliteiten en drijfveren.
✓ Ik zoek een sparringpartner met wie ik zowel zakelijke als persoonlijke vraagstukken kan bespreken.
✓ Hoe houd ik meer balans tussen werk & privé en blijf ik gezond?
In mijn leiderschapsprogramma ontdek je samen met een groep gelijkgestemde leidinggevenden, het antwoord op jouw vragen.
In een kleine groep leren van en met elkaar. Ieder verantwoordelijk voor de eigen groei. Dat is belangrijk en dat weet je ook. Jij staat aan het roer. Als begeleider ben ik verantwoordelijk voor het creëren van een veilige omgeving waarin ontdekt, geëxperimenteerd en geleerd kan worden.
Ik reik je theoretische kaders aan voor jouw onderzoek of experimenten met ander gedrag. En je krijgt ook de perspectieven van de andere leiders in de groep. Jullie hebben in de loop der jaren je eigen ervaringen en kennis opgedaan. Iedereen heeft net een ander pad gelopen. Het delen van die kennis en ervaring versterkt je ontwikkeling.
Co-creatie staat dus centraal. Niet het opdoen van van kennis. Wél het anders kijken naar situaties uit je dagelijkse praktijk, reflecteren op persoonlijke én universele thema’s en het opdoen van nieuwe inzichten. De inzichten die je opdoet, neem je mee naar je dagelijkse praktijk, waar je gaat experimenteren met een andere aanpak.
Omdat jullie zelf aan het roer staan van jullie eigen groei, bouwen we gaandeweg samen het programma verder uit.
De thema’s die vaak terugkomen zijn het omgaan met transities in de eigen rol, het team of de organisatie, het behouden van veerkracht in de waan de dag en onzekerheid. Ook het vormgeven van het leiderschap vanuit de vraag “wie ben ik” en hoe geef ik leiding aan verandering, komt vaak aan de orde.
Eén van jouw grote uitdagingen is om je leiderschap vorm te geven vanuit wie jij bent. En om in verbinding te komen en blijven. Niet alleen met je eigen drijfveren, waarden en normen. Maar ook met de organisatiedoelen, je collega’s en andere stakeholders.
Alleen door werkelijk eerst te verbinden met je zelf, kun je verbinden met de ander. Vanuit authenticiteit kun je, ook in de waan van de dag, onder druk van KPI’s, stakeholders en deadlines, effectief blijven.
Je gedrag wordt zeker ook beïnvloed door de omgeving waarin je leidinggeeft. Maar je gedrag is vooral gevormd door je achtergrond, je gezin van herkomst, de wijze waarop je bent opgegroeid, je waarden, normen en drijfveren. Als je leert hoe deze gevormd zijn en meer zicht krijgt op wie je ten diepste bent, kun je andere keuzes maken en van daaruit leiding gaan geven. En daar starten we dus.
Ik begeleid je graag in jouw leiderschap
Rode draad in mijn loopbaan is het tot stand brengen en begeleiden van transitie.
Ik houd ervan om leiders en hun teams te helpen de volgende stap te zetten. Én er gaat geen dag voorbij zonder aandacht te hebben voor mijn eigen ontwikkeling.
Opgeleid tot bedrijfseconoom heb ik als consultant en manager ruim 20 jaar gewerkt voor diverse multinationals in de zakelijke- en financiële dienstverlening. Steeds vaker zag ik dat de eenzijdige focus op organisatiestructuur, processen, systemen en KPI’s niet tot blijvend resultaat leidt. Daarnaast combineerde ik mijn eigen ontwikkeling als leider altijd al met persoonlijke en spirituele ontwikkeling.
Tegen deze achtergrond ben ik mij gaan specialiseren op de ontwikkeling van leiders en teams, met een focus op ziel en zakelijkheid, mensgericht en authentiek leiderschap.
Begin 2009 heb ik Work Art, de kunst van wezenlijk werken, opgericht. Het is mijn missie een bijdrage te verlenen aan authentiek en mensgericht leiderschap in organisaties.
‘Oog voor inhoud, proces en relatie’
“Ingrid heeft in het geven van de trainingen ‘Ontwikkelingsgericht leidinggeven’ laten zien dat zij zowel oog heeft voor de inhoud, het proces als de relatie. Ze heeft aandacht voor het individu in de training en weet de onderliggende vraag te benoemen waardoor in de training zelf al ontwikkeling mogelijk is. Door haar eerlijke en directe communicatie worden knelpunten zichtbaar en dat geeft stof tot nadenken waar je mee verder kunt.”
Marith van der Borg, HR adviseur bij NCOI Opleidingen.
Het programma is als volgt opgebouwd:
Een individuele kennismaking / intake: we onderzoeken je wensen en verwachtingen en bekijken hoe deze passen bij de leiderschapsgroep.
Module 1 Het fundament: verbinding met jezelf.
Tijdens de eerste module maken we eerst grondig kennis met elkaar en het programma. Zou bouwen we aan de veiligheid en het vertrouwen wat nodig is om samen te kunnen ontwikkelen.
Je gaat onderzoeken wie je bent als leider, waar je graag zou willen staan en waar je nu staat. Als leider ben jij immers zelf het startpunt. Zicht op wie je bent en wat jouw natuurlijke stijl is, staat aan de basis van jouw succes. Het zorgt dat je stevig in je schoenen staat, en weet waar je alert op moet zijn, waarin je kunt groeien.
Vragen die bij dit onderzoeken horen zijn:
Het zelfonderzoek wordt afgerond met speerpunten voor jouw ontwikkeling. Vaak geld ook hier “less is more”. Wat wil je vooral ontwikkelen zodat jouw effectiviteit als leider groeit? Met de oogst van deze module scherp je jouw leerdoelen aan.
Module 2: verbinding met je omgeving
Leiderschap gaat over het uitoefenen van invloed zonder macht. Al je stakeholders zijn anders. Van jou vraagt dat kunnen omgaan met diversiteit. Kunnen verbinden met verschillende type mensen.
Reflectie op hoe je bent in contact met die omgeving hoort daarbij. Wat is daarin vanzelfsprekend voor jou? Wat vind je lastig? En als het lastig wordt, wat doe je dan? Hoe ga je om met conflicten?
Het speelveld waarin je als leider aan het werk bent is in de loop van de tijd steeds groter geworden. Had je eerst nog vooral te maken met je eigen directe collega’s en klanten, tegenwoordig spelen veel meer partijen een rol. Je bent vaak niet alleen verantwoordelijk voor je eigen team maar ook indirect verantwoordelijk voor het geheel. Je stuurt de operatie misschien niet meer direct aan. Wellicht heb je te maken met toezichthouders, ketenpartijen, klanten, wetgevers, het netwerk rondom je klanten, gemeentelijk bestuur en andere partijen.
En net als jij brengt elke partij een eigen belang met zich mee. Soms is
dat belang bekend en soms zijn er belangen die je niet kent. Je hebt geen
zeggenschap maar wilt wel invloed. Hoe vergroot je dan die invloed?
Er is veel gezegd en geschreven over stakeholder analyse. De meeste modellen leggen uit dat je bij een bepaald vraagstuk alle belanghebbenden moet identificeren, de kwaliteit van je relaties met hen moet beoordelen en het belang van elke stakeholder bij het vraagstuk moet inschatten. Vervolgens kun je dan bepalen of je rechtstreeks of indirect invloed kunt uit oefenen. Wellicht heb jij ook jouw stakeholders al geïdentificeerd. Misschien heb je zelfs hun verschillende belangen ingeschat en op papier gezet en een strategie bedacht om je invloed te vergroten.
In dit programma gaan we verder. Het gaat niet om de technische kant van stakeholdermanagement. Het gaat wel over het omgaan met verschillen. Over de wijze waarop jij van nature de verbinding aangaat en hoe je dat wellicht ook eens anders kunt doen. Het gaat over het onderzoek naar jouw natuurlijke stijl van invloed uitoefenen en welke stijl wellicht soms beter is.
Module 3: in verbinding met je MT samen leiding geven
Leidinggeven doe je niet alleen. Je bent weliswaar verantwoordelijk voor je eigen terrein. Als onderdeel van een MT of DT houdt het daar echter
niet op. Samen met jouw collega’s zijn jullie dan verantwoordelijk
voor het geheel. De meeste leidinggevende teams met wie ik werk
vinden juist dat gezamenlijke deel van leidinggeven lastig. Want hoe geef je leiding aan dat deel waar jij niet direct verantwoordelijk voor bent en vaak minder invloed op hebt? Hoe bemoei je je met een verantwoordelijkheidsgebied van de ander zonder dat het leidt tot gedoe?
Hoe spreek je elkaar aan op die verantwoordelijkheden of op gedrag?
Voor een deel gaat het hier dus ook over invloed uitoefenen zoals in de
vorige module aan de orde kwam. Hoe oefen je invloed uit op het geheel terwijl je maar voor een specifiek onderdeel zelf direct verantwoordelijk bent?
Daarnaast gaat het hier ook over de samenwerking in jouw MT en het team wat je aanstuurt. Hoe bouw je een sterk team wat samen de gewenste resultaten behaalt?
Module 4: transitie realiseren in verbinding met jezelf en de organisatiedoelen
Er wordt van jou gevraagd dat je voorgaat in het realiseren van vernieuwing en verandering. Cultuurontwikkeling, een andere manier van werken, verantwoordelijkheden lager in de organisatie, zelforganiserende teams of juist daar weer vanaf gestapt: de ontwikkelingen volgen elkaar snel op.
Hoe ga jij c.q. hoe gaan jullie dat in goede banen leiden?
In mijn werk met leiders in tijden van transitie valt het mij op dat er vaak
weinig of geen aandacht wordt besteed aan de vraag wat leiders zelf
nodig hebben in het begeleiden van verandering. Wat mij betreft is dat het
startpunt.
Hoe ben jij in transitie? Hoe reageer jij over verandering? Hoe kun jij je verbinden aan de ingeslagen weg als je wellicht zelf liever een andere route had gezien? Wat heb je dan nodig om erachter te kunnen
staan en anderen te begeleiden in de transitie, in de weg van A naar B?
Verder valt op dat we nog steeds vaak meer aandacht hebben voor de
concrete stappen op de weg van A naar B. Voor die stappen wordt meestal
een projectplan gemaakt waarin mijlpalen, tijdspaden en concrete acties
zorgvuldig worden beschreven en uitgezet. We proberen zo de verandering
te beheersen en te controleren vanuit de gedachte dat we er dan wel
komen. Maar de werkelijke verandering ontstaat echter vaak pas als je oog hebt voor wat die verandering oproept bij alle betrokkenen. Bij jou en bij de mensen van je vraagt om iets op een andere manier te gaan doen.
In deze module dus vooral aandacht voor het emotionele, psychische proces wat bij mensen ontstaat als er veranderingen gewenst zijn en de wijze waarop jij ze daarbij kunt begeleiden. In verbinding met jezelf en de doelen van de organisatie.
‘Absolute aanrader op gebied van persoonlijk leiderschap’
“Ingrid is een professionele, betrokken en vakbekwame coach. Ik heb veel aan gesprekken met haar gehad. Een absolute aanrader voor ieder die zich verder wil ontwikkelen op het gebied van persoonlijk leiderschap en graag spart met iemand die de werkvloer kent van haver tot gort.”
Jochem Smit, Head of Communications at AMS Institute
‘Prettig kritisch, zakelijk en informeel’
“Ik beveel Ingrid van harte aan als trainer en coach. Ze verstaat haar vak: weet hoe ze een groep kan meekrijgen, zorgt ervoor dat een training afwisselend is, zet humor in en is goed voorbereid. Ze is op een prettige manier kritisch en zet je aan het denken. Ze oogt (in een pak met sneakers) zoals ze traint: zakelijk met een vleugje informeel. Een fijne combinatie. Dat ze een groot improvisatievermogen heeft, toonde ze toen in haar masterclass ‘Leiderschap bij verandering’ onaangekondigd niet alleen managers zaten, maar ook communicatieadviseurs. Ze paste de module ter plekke zo aan dat dit een meerwaarde kreeg voor alle aanwezigen. Als coach zet zij de Birkman-methodiek in om je inzicht te geven in je leiderschapsprofiel. Kortom: een aanrader!”
Christine Terwiel, communicatie-adviseur bij Raad van State
Na deze module van 3 dagen:
Na deze module van 2 dagen:
Na deze module van 2 dagen:
Na deze module van 2 dagen:
Ik kan mij goed voorstellen dat het een grote stap is om in te stappen in een leiderschapsprogramma.
Misschien vraag jij je af of je wel voldoende ervaring hebt, of juist te veel. Of je weet nog niet of individuele coaching of het samenwerken aan jouw leiderschap in een groep het best aansluit bij jouw ontwikkelwensen. Of je weet nog niet zeker of het wel het goede moment is om te starten. En wellicht ken je mij nog niet en wil je wel eerst persoonlijk kennismaken.
Wat jouw reden ook is, je bent daarom van harte welkom om vrijblijvend kennis met mij te maken via een online afspraak.
‘Veilige sfeer en goede spiegel’
“Ik heb bij Ingrid een driedaagse leiderschapstraining gevolgd. Focus lag op communiceren, inspireren en beïnvloeden. Ingrid weet in haar trainingen een fijne sfeer te creëren, waardoor deelnemers zich veilig voelen en zich echt openstellen. Tegelijkertijd is Ingrid niet te beroerd je een spiegel voor te houden als het nodig is. Beide zijn heel handig om groei te bereiken.”
Linda van Vliet, Procesmanager Samenwerking Schuldeisers at NVVK 2020
‘Eerlijk, transparant en respectvol. Komt tot de kern’
“Tijdens een leiderschapsprogramma werkte ik met Ingrid. Zij is een zeer toegewijde trainster. Ze heeft zowel oog voor het groepsproces als voor de individu. Open, eerlijk, transparant en met respect voor iedereen pakt ze ieders leerdoel bij de kern. Ingrid laat genoeg ruimte voor reflectie en pakt de regie waar nodig. En bovenal is ze een prettig mens bij wie je je meteen op je gemak voelt. Fijn om als trainingsacteur met haar te mogen werken.”
Marijke van Bemmel, trainingsacteur