Recent rondde ik een leiderschapsprogramma af bij een leasemaatschappij waarin het belang van contact maken met je teamleden heel sterk naar voren kwam. Weet wat er leeft en speelt in hun wereld. Weet hoe het met ze gaat, wat ze bezighoudt en wat ze nodig hebben. Woorden naar mijn hart, die mooi aansluiten op mijn missie om de menselijk maat te vergroten.
In mijn vorige blog schreef ik al over de manier waarop je de menselijke maat in je organisatie kunt vergroten. En dat het daarvoor vooral nodig is dat je diversiteit toelaat en omarmt wat er is. Dat kan alleen als je elkaar goed kent en weet wat er speelt. En dat begint bij jezelf goed leren kennen.
Waarom het goed is je zelfbewustzijn te vergroten
Jezelf heel goed kennen, helpt om jezelf te managen en je zelfbewustzijn te vergroten. Als je jezelf goed leert kennen, je eigen ervaringen leert herkennen en erkennen, wordt het makkelijker om gedrag van de ander te herkennen en erkennen.
Acceptatie van verschillen wordt dus makkelijker als je je bewust bent van jouw eigen gedrag en kijk op de wereld en op gedrag van anderen. Als je weet wat jouw kwaliteiten en imperfecties zijn en die accepteert, ga je de ander ook makkelijker zien. Het versterkt jouw leiderschap.
Oké, dus het begint met jezelf heel goed leren kennen en je zelfbewustzijn vergroten. Hoe doe je dat dan?
Manieren en methodieken om jezelf goed te leren kennen
Jezelf leren kennen kan op honderdduizend manieren. Het aanbod van trainingen, persoonlijkheidsprofielen, zelfmanagement boeken is enorm.
Afhankelijk van jouw wensen kun je een stap zetten op een manier die jou past op dit moment.
Duik bijvoorbeeld eens in je eigen geschiedenis. Waar kom je vandaan? Wat was belangrijk in jouw gezin van herkomst? Wat is daarvan voor jou nog steeds belangrijk? Of waar heb je juist afscheid van genomen? Wat waren momenten in je leven waarop je heel gelukkig was? Waar wordt je toen zo gelukkig van? Wat vertelt dit jou over wat belangrijk voor je is, wat jou drijft? Wat zou je willen bereiken in je leven? Het inmiddels klassieke werk van Stephen Covey’s zeven eigenschappen van effectief leiderschap kan daarbij een mooi hulpmiddel zijn.
Elke keer als je reflecteert op je dag, vergroot je jouw zelfbewustzijn en kun je leren meer te accepteren wat er is.
Ook kun je overwegen om een persoonlijkheidsprofiel te laten opstellen. Het meest complete en verhelderende profiel waar ik graag mee werk is het Birkman-profiel wat je zelfkennis en -bewustzijn een enorme boost geeft. Elke keer weer zijn leiders waar ik mee werk verrast over de diepgang en compleetheid. Het geeft je diepgaand inzicht in je natuurlijke kwaliteiten, de omgeving waarin jij het best floreert en wat je doet als je onder stress komt te staan.
Dan zijn er ook nog legio boeken en trainingen die zinvol kunnen zijn. Afhankelijk van de diepgang die je zoekt kun je een passende training vinden. Zelf start ik volgend jaar met een leiderschapsprogramma in een kleine groep. En persoonlijk heb ik veel gehad aan mijn drie jarige basisopleiding bij het Instituut voor Toegepast Integrale Psychologie (Itip). Maar ook aan de talrijke retraites waarin stilte en reflectie centraal staan.
Welke weg je ook kiest, jezelf leren kennen en je zelfbewustzijn ontwikkelen stopt nooit. Elke keer als je reflecteert op je dag, vergroot je jouw zelfbewustzijn en kun je leren meer te accepteren wat er is. Ook als dat niet leuk is!
Bewust omgaan met je emoties
Onlangs las ik een mooie post op LinkedIn van Jakob van Wielink. Hij schreef over die frustratie die je als mens, en dus ook als leider, af en toe zo kunt ervaren. En hoe menselijk dat is. Vanuit de menselijke maat is het toelaten van die frustratie ook wenselijk. Tegelijkertijd kun je soms beter niet direct uiting geven aan die frustratie of andere negatieve ervaringen zoals Jakob ook zo mooi toelicht.
Dat klinkt als een dilemma. Toelaten en tegelijkertijd voor je houden. Ik zou het bewust omgaan met je emoties willen noemen. Dus ervaren dat ze er zijn. Ze doorleven, maar niet uitleven.
Hierboven schreef ik al hoe belangrijk het is om jezelf goed te leren kennen en je zelfbewustzijn te vergroten zodat je in het moment ervaart dat iets jou raakt. Meestal vertelt je lichaam als eerste dat er iets is waar je niet blij mee bent, wat jou raakt. Sommige mensen voelen het in hun buik, anderen in hun keel, anderen krijgen het warm of hun hartslag gaat omhoog. Als je die signalen in het moment herkent kun je voorkomen dat je uit je slof schiet, je terugtrekt, gaat klagen of ander ineffectief gedrag vertoont.
Door negatieve ervaringen of gevoelens toe te laten, niet uit te leven maar wel te delen, inspireer je anderen om te omarmen wat er is.
Dat is dan het moment om diep adem te halen. Er door heen te gaan, zonder uit je vel te springen of te klagen. Je hoeft het niet weg te duwen, je kunt zelfs prima delen wat je doormaakt. Ook als dat niet leuk is.
Door je emoties niet uit te leven, maar je wel kwetsbaar op te stellen, wordt jouw ongemak inspirerend. En dat versterkt je leiderschap.
Met enige regelmaat schrijf ik over leiderschap en het bouwen van sterke teams. Thema’s als persoonlijk leiderschap, systemisch leiderschap, succesfactoren voor teams of bijvoorbeeld visie ontwikkeling komen aan de orde. Vind je het fijn om ze in de toekomst direct te lezen? Schrijf je hier in voor mijn maandelijkse inspiratiemailing.
Work Art
Ingrid van Laerhoven
Leiderschapscoach voor ontwikkeling van leiders en hun teams.