“Het vermogen om conflicten aan te gaan is een belangrijke bouwsteen voor een succesvolle samenwerking.” Als ik dat uitspreek tijdens het werken met een team, krijg ik verbaasde reacties terug.
“Conflict belangrijk voor succes!? Dat is toch juist niet goed? Daar voelt niemand zich lekker bij.” En dat klopt natuurlijk. Bijna niemand geniet van het hebben van een meningsverschil. Maar toch zijn ze nodig.
Het nut van een goed conflict in je team
Volgens Patrick Lencioni is het durven aangaan van conflicten zelfs één van de vijf belangrijke bouwstenen voor succes in je team.
Of het nu privé of zakelijk is: elke relatie is gebaat bij constructieve conflicten. Ze brengen helderheid, zorgen ervoor dat de best mogelijke oplossing wordt gekozen, voorkomen dat er onvrede ontstaat of zelfs een vervelende onderstroom die veel negatieve impact heeft.
Dus hoe vreemd het ook klinkt: lekker ruziemaken is van cruciaal belang voor het succes van elk team.
Waarom conflicten in je team lastig zijn
Inmiddels heb ik bij verschillende teams in totaal bijna tweehonderd vragenlijsten, gebaseerd op het werk van Patrick Lencioni, afgenomen. De vragenlijsten geven een goed beeld van wat teamleden goed vinden gaan in de samenwerking en wat ze lastig vinden. Bijna zonder uitzondering wordt het aangaan van conflicten als het grootste obstakel genoemd.
Deze uitspraken kom ik zoal tegen:
“We discussiëren wel een beetje, maar zeggen nooit echt wat we denken.”
“Veel dingen worden niet uitgesproken, maar we roddelen wel.”
“We lijken het wel heel snel eens te zijn met elkaar tijdens ons MT-overleg, maar daarna volgt op de gang het echte gesprek.”
Herkenbaar voor jouw team?
De meeste mensen zijn gericht op harmonie. We vermijden ongemak en conflicten liever.
Het is niet vreemd: het conflict aangaan brengt ongemak met zich mee. En dat ongemak vermijden we liever. De meeste mensen zijn gericht op harmonie. We zijn bang dat een conflict al snel persoonlijk wordt. Of we hebben slechte ervaringen met onszelf uitspreken of hebben het idee dat er toch niet geluisterd wordt. Soms hebben we al vroeg geleerd dat we beter onze mening voor ons konden houden.
Dat alles maakt dat het vaak gemakkelijker is om je mond te houden dan tijdens een vergadering echt voor je mening te gaan staan. Zeker als die mening afwijkend is. Dan houden we het liever gezellig en redden we het om de agenda af te werken. En het klopt: op korte termijn voorkomt dat gedoe.
Maar op lange termijn wordt het gedoe er alleen maar groter van. Niet uitgesproken meningsverschillen gaan ondergronds. Ik noem dat ook wel de onderstroom. We spreken ons uit op de verkeerde plek of tegen de verkeerde personen. Er ontstaat een ongewenste manier van doen.
Goede conflicten: gezond ruziemaken met teamleden
Het is dus belangrijk om op een constructieve manier ruzie te leren maken.
Constructieve conflicten in een team zijn meningsverschillen over voorstellen, nieuwe ideeën, jullie koers of afspraken. Ze worden open en hartstochtelijk aangegaan. Er wordt vrijuit gedebatteerd en teamleden sparen elkaar niet. De discussies kunnen intens zijn, waardoor het voor een buitenstaander zelfs zou kunnen lijken dat er ruzie is. Maar dat is niet zo.
In een constructief conflict zijn geen relationele aanvallen en blijven mensen weg van politieke of persoonlijke belangen. De conflicten worden aangegaan vanuit het teambelang en de wens om de beste keuzes te maken.
Bij een goed conflict weten de teamleden dat het de samenwerking ten goede komt
De teamleden snappen heel goed dat het nodig is om de verschillen juist actief op te zoeken en niet uit de weg te gaan. Zij weten namelijk dat het onder tafel houden van verschillen juist op termijn leidt tot een nare en improductieve werksfeer.
Een goed conflict wordt op tijd, vanuit betrokkenheid, met open vizier en hart aangegaan. De teamleden weten dat het conflict juist goed is voor de samenwerking. De ruzie uit de weg gaan, zou die samenwerking schaden.
Tips voor gezond ruziemaken in je team
Goed omgaan met conflicten kun je leren. Hoe? Het gaat vooral hierom:
- dat jullie juist de meningsverschillen actief opzoeken. Zodra er iets niet uitgesproken lijkt te worden, is het zaak om daar juist aandacht aan te besteden.
- dat jullie de discussie op inhoud voeren en dat rangen of standen geen rol spelen in het conflict. Alle inbreng is meer dan welkom.
- dat je met open vizier en open hart het conflict aangaat vanuit de intentie om samen vooruit te komen. Is het hart gesloten, dan ontstaat er strijd. Een strijd om het gelijk. En dat is niet productief.
- dat jullie goed naar elkaar luisteren en iedereen zijn inbreng waardevol acht.
- dat jullie weg blijven van giftige communicatie, zoals beschuldigen of minachten (daarover zal ik een volgend artikel meer vertellen).
Meer weten over het bouwen van een sterk team? Lees hier meer.
Regelmatig schrijf ik over leiderschap vanuit de menselijke maat en het bouwen van sterke teams. Thema’s als persoonlijk leiderschap, systemisch leiderschap, succesfactoren voor teams en visie-ontwikkeling komen aan de orde. Vind je het fijn om ze in de toekomst direct te lezen? Schrijf je hier in voor mijn maandelijkse inspiratiemailing.