Samen leidinggeven is een uitdaging
Samen leidinggeven is een hele uitdaging.
Je bent verantwoordelijk voor je eigen terrein maar ook samen met je collega’s voor het geheel. Dat kan soms lastig zijn om in balans te houden.
Soms ontstaat er spanning in het team door botsende karakters of omdat er veel onduidelijkheid is over rollen en verantwoordelijkheden. Of over wat jullie van elkaar verwachten. Meestal merk je dat het eerste tijdens de MT overleggen. Er wordt veel gepraat, weinig concrete besloten of opgevolgd. Of er is een gebrek aan eigenaarschap en gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Daarnaast kunnen tijden van grote transitie spanning oproepen. Hoe houd je balans tussen de running business en de transitie. Hoe neem je iedereen mee? En in welke mate hebben jullie elkaar goed gehoord. Is er binnen jullie eigen MT voldoende commitment?
Allemaal situaties waarin nodig is om tijd vrij te maken voor en te investeren in de onderlinge samenwerking. Want alleen met een sterk team kunnen jullie samen de afdeling of organisatie leiden, ook in tijdens van transitie.
Wil je weer een sterk MT worden met een gedragen visie, concrete doelen, heldere rollen en verwachtingen, duidelijkheid over de wijze van (samen)werken en vergaderingen waarin iedereen zich uitspreekt en jullie en elkaar aanspreken?
We zijn gegroeid. Ieder in ons eigen leiderschap en samen als MT Wonen
In onze zoektocht naar een leiderschapscoach die ons kon begeleiden, vond ik het vooral belangrijk dat we iemand vonden die ons een veilige setting bezorgde om in openheid en kwetsbaarheid alles te delen of te bespreken wat er besproken moest worden.
Ingrid is een meester in het verruimen van je blikveld.
Ze heeft een fijne en zorgzame werkstijl. Ze voelt feilloos aan wanneer er een gevoelige snaar is geraakt en weet dit op een ongeforceerde manier woorden te geven om te bespreken.
We zijn als team nu beter ingesteld op elkaars kunnen en op elkaars valkuilen. We weten waar de scherpe randjes zitten en kunnen – en durven – dit ook naar elkaar te benoemen. We hebben onze inzichten over elkaar en over de organisatie verscherpt. Hierdoor werken we gerichter, en met de neuzen dezelfde kant op, aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen.
Samenhang tussen boven- en onderstroom
In de bovenstroom van het relatiesysteem bevindt zich alles wat zichtbaar is, zoals jullie strategie, doelstellingen, stakeholders, processen, KPI’s en het gedrag van de teamleden. In de onderstroom spelen de onzichtbare zaken, zoals emoties, weerstanden en verlangens, overtuigingen, oud zeer, impact van eerdere gebeurtenissen.
De boven- en onderstroom kun je niet los zien van elkaar. Onhelderheid in de bovenstroom zorgt op termijn altijd voor gedoe in de onderstroom. Als dat gedoe er eenmaal is frustreert dat jullie resultaten en voortuitgang.
Teams die goed presteren, erkennen het belang van het begrijpen van beide onderdelen van het systeem en besteden daar actief tijd aan.
Wij helpen daarbij met interventies die er in eerste instantie op gericht zijn dat gezamenlijke beeld te krijgen. Daarna helpen we jullie om eventuele blokkades op te ruimen zodat jullie nieuwe keuzes kunnen maken en weer vooruitgang realiseren. We werken altijd met het gewenste resultaat voor ogen en dicht op jullie praktijk.
‘Lef, veiligheid en bezieling’
“Stel je eens voor: een team dat niet goed draait omdat het veel oud zeer met zich meedraagt, veel personele wisselingen heeft gekend en in een uitermate complexe bestuurlijke omgeving moet opereren.
Het is al een klein wonder dat de leden van het team zich al die tijd staande hebben weten te houden.
Onder de bezielende begeleiding van Ingrid hebben we ons in een aantal sessies door alle issues heen geworsteld. Ingrid wist precies wat wij nodig hadden en heeft ons er met de juiste dosis lef en veiligheid doorheen gelaveerd.
Dit deed zij door onder meer vraagstukken aan te kaarten waar wij liever van wegbleven en ons mee te nemen naar onze gewenste toekomst.
Dank je wel Ingrid voor alles wat je voor ons hebt gedaan! Je bent een zeer getalenteerde teamcoach die weet hoe ze mensen (weer) in beweging kan krijgen en teams weer als een team kan laten functioneren. ”
Inge Kuijlaars
Manager bij Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
April 2019