Steeds vaker hoor je spreken over de menselijke maat.
Maar wat is dat eigenlijk? Waarom is de menselijke maat belangrijk? En waarom zou jij daar als leider aandacht aan moeten willen besteden?
Persoonlijk heb ik als missie om met mijn bedrijf Work Art de menselijke maat in organisaties te vergroten. Ik leg je in dit artikel graag uit wat ik daarmee bedoel en waarom dat zo belangrijk is.
Ook geef ik je ter afsluiting een aantal tips mee om de menselijke maat te kunnen vergroten.
Wat is de betekenis van de menselijke maat?
Voor mij persoonlijk betekent de menselijke maat in organisaties, dat we openstaan voor iedereen in de organisatie. En dat we welkom heten wat collega’s meebrengen naar het werk. Dat we nieuwsgierig zijn naar de verschillen tussen mensen als het gaat om hun opvattingen, achtergronden, wijsheden, gewoonten en vooral ook nieuwsgierig zijn naar hoe het met ze is.
Alles welkom heten gaat verder dan accepteren van diversiteit in ras, gender, religie of vermogens. Het gaat voor mij ook over accepteren van verschillen in denken en gedrag.
Dat is een andere betekenis dan die je vaak aantreft in publicaties over de menselijk maat. Daar gaat het vaak over het leveren van maatwerk aan cliënten of patiënten door een overheids- of zorginstelling. Daar gaat het, net als in mijn betekenis, ook over zien van de mens. Maar dan meer gericht op de afnemer in deze sectoren en maatwerk in de wijze waarop diensten worden verstrekt aan cliënten.
Als ik spreek over de menselijke maat in organisaties, gaat dat ook over de mens zien en horen op het werk. Ik richt daarbij mijn aandacht vooral op de mensen die werkzaam zijn in organisaties en wat minder op hun klanten, cliënten of patiënten. Het gaat over de mens zien achter zijn functie of taak. En het gaat ook over eenieder welkom heten met alles wat er is. Het gaat dus ook over diversiteit en het omgaan met die diversiteit, over inclusiviteit.
De menselijke maat: horen, zien en welkom heten van iedereen en alles wat er is.
Het gaat er dus om dat je iedereen hoort en ziet. Ook collega’s die je van nature niet zo snel hoort, omdat ze stiller zijn, anders denken dan jij of anders communiceren. Waardoor in gesprek gaan met hen misschien niet direct vanzelfsprekend is. En het gaat om het welkom heten van wat iemand op een specifiek moment met zich meebrengt.
Waarom is de menselijke maat belangrijk?
Waarom is het belangrijk om de menselijke maat in jouw organisatie te vergroten? Dit zijn onder meer de resultaten en het effect ervan:
- Het biedt je organisatie meer focus en aandacht.
Ga maar na, waar ben jij zelf effectiever: Als je op je gemak bent? Of als je niet ontspannen aanwezig kunt zijn? Over het algemeen voelen mensen zich meer op hun gemak als ze zich welkom voelen. En als je op je gemak bent, kun je jouw aandacht beter richten op datgene waar je mee bezig bent. - Je neemt de wijsheid van iedereen mee.
Waar vertoef je van nature het meest? Vaak is dat met mensen die ongeveer hetzelfde denken als jij. Er bestaat dus een risico dat je de wijsheid van zij die anders denken of doen mist als je niet bewust verschillen onderzoekt en welkom heet. - Het vergroot je draagvlak en invloed
Als je mee mag doen, ben je eerder geneigd je te scharen achter de doelen van en besluiten in je organisatie of team. Ook als je wellicht liever een andere keuze had gemaakt. Je hebt immers mee mogen denken en praten. Je hebt invloed uit kunnen oefenen en voelt je gezien en gehoord. Je begrijpt de achtergrond van bepaalde keuzes en kunt je er makkelijker mee verbinden. - Meer effectiviteit en kwaliteit
Door aandacht te geven aan wat eenieder meebrengt naar het werk, kan het er zijn. De ervaring leert dat impactvolle gebeurtenissen niet verstoren als ze gepaste aandacht krijgen. Door een goede check-in met aandacht voor wat mensen bezig houdt, vergroot bijvoorbeeld de focus bij een vergadering. Voor mij is dat misschien wel de meest praktische kant van de menselijke maat: aandacht geven aan en accepteren van wat er is. De kwaliteit van de interactie tijdens neemt altijd toe! Ook de kwaliteit van een overleg. - Ontkenning remt af, erkenning geeft groei
Tenslotte: diversiteit is er nou eenmaal. En wij zijn geen robots. We zijn de ene dag anders dan de andere. Door dit welkom te heten, te horen en te zien, groeit de kwaliteit van wat wij doen. Misschien is dit wel de belangrijkste reden. Als je niet iedereen welkom heet en ziet als mens, dan ben je eigenlijk in ontkenning van wat er is. En dat kan nooit het beste resultaat opleveren.
Tips: zo vergroot je de menselijke maat
Ik hoop dat bovenstaande effecten je uitdagen om de menselijke maat te vergroten in je organisatie. Om het praktisch te maken, en je uit te dagen aan de slag te gaan, hierbij nog enkele tips.
- Maak tijd vrij om elkaar goed te leren kennen. Wat drijft een ieder? Wat brengt hij of zij mee naar het team? Hoe kan dat tot zijn recht komen in wat jullie te doen hebben? En wat kunnen jullie van elkaar leren?
- Zet nieuwsgierigheid voorop. Als iemand iets zegt of doet wat echt heel anders is dan jij zou zeggen of doen, stel dan je reactie of mening zo lang mogelijk uit. Probeer eerst helemaal te begrijpen voordat je reageert. Wie weet welke waarde er achter die andere mening, aanpak of ideeën zit.
- Waardeer de verschillen en authenticiteit. Vaak nemen mensen een rol aan als ze op het werk komen. Niet alleen de jas gaat aan de kapstok, maar ook het natuurlijke gedrag. Lenette Schuyt schrijft hier al in 2008 heel boeiend over in haar boek De Kracht van Bezieling. Door de verschillen te waarderen en juist de kwaliteiten te bekrachtigen, kan de menselijke maat toenemen.
Welke eerste stap zet jij met jouw team?
Wil je meer leren over leiderschap vanuit de menselijke maat? Bekijk dan dit leiderschapsprogramma.
Met enige regelmaat schrijf ik over leiderschap en het bouwen van sterke teams. Thema’s als persoonlijk leiderschap, systemisch leiderschap, succesfactoren voor teams of bijvoorbeeld visie ontwikkeling komen aan de orde. Vind je het fijn om ze in de toekomst direct te lezen? Schrijf je hier in voor mijn maandelijkse inspiratiemailing.
Work Art
Ingrid van Laerhoven
Leiderschapscoach voor ontwikkeling van leiders en hun teams.