Onlangs sprak ik met Anita Deurloo van Woningcorporatie Rentree over het wel en wee van haar collega’s in deze tijd van thuiswerken.
Tijdens dit gesprek zei Anita: “Wij geven veel vertrouwen aan onze mensen en daar krijgen we ook heel veel terug in termen van betrokkenheid en verantwoordelijkheid.” Ik vroeg natuurlijk even verder, naar wat ze daar mee bedoelde. Ze gaf aan dat collega’s alle ruimte krijgen om tijdens de lockdown-periode hun eigen werk in te delen.
“Wij vinden het echt belangrijk dat mensen ook aandacht en tijd kunnen geven aan het thuisfront. Wellicht zijn er kinderen die schoolbegeleiding nodig hebben of anderen die bijzondere aandacht vragen. Wij vinden het belangrijk dat mensen de ruimte voelen om te doen wat nodig is en goed balans te houden. Wij vertrouwen er helemaal op dat onze mensen daarin zelf de juiste keuzes kunnen maken. We hebben nog nooit gemerkt dat mensen misbruik maken van die ruimte. Sterker nog we moeten er eerder op letten dat sommige collega’s niet te hard werken. Daar blijven we wel op letten.”
Anita: “Mensen nemen hun verantwoordelijkheid, doen wat nodig is of vragen een collega om hulp. Zij zijn betrokken bij elkaar, het werk en onze huurders. En wij bij hen!”
Moet je loslaten om meer vertrouwen te geven?
Dat inspireerde mij voor deze blog. Heel vaak hoor ik van leidinggevenden dat ze worstelen met vertrouwen geven en loslaten. “Ik heb de neiging om te veel betrokken te zijn. Als iemand hulp vraagt sta ik direct klaar. En soms neem ik het misschien ook wel een beetje over…”
Of: “Ik geef iemand het vertrouwen wel, maar soms ben ik dan toch teleurgesteld over het resultaat. Zelf zou ik het heel anders gedaan hebben.” Of: “Ik snap ook wel dat ik moet loslaten als ik graag wil dat er meer eigenaarschap ontstaat en mensen zelf verantwoordelijkheid nemen.”
Maar is dat wel zo? Moet je loslaten als je leidt vanuit vertrouwen en meer verantwoordelijkheid geeft? Of moet je er juist blijven? Het voorbeeld van Anita van Rentree blijft daarin boeiend. Want zij letten wel degelijk op elkaar. Maar dan vanuit de zorg en betrokkenheid bij het wel en wee van collega’s, huurders en het werk.
Leren om erbij te blijven
Vertrouwen geven aan je teamleden, leidt over het algemeen tot commitment en eigenaarschap. En dat is prettig!
Maar dat betekent niet dat je nergens meer op moet letten, dat je moet leren loslaten. Je moet er juist bijblijven. En dat doe je door:
- Aandacht te blijven geven aan degene die het vertrouwen heeft gekregen en de verantwoordelijkheid heeft genomen. Hoe gaat het met hem of haar?
- Aandacht te blijven geven aan de wijze waarop de verantwoordelijkheden worden opgepakt.
- Aandacht te blijven geven aan de worstelingen die er eventueel zijn en open staan voor een hulp vraag,
- Aandacht te blijven geven zonder direct in te grijpen als het niet goed gaat. Geef ruimte aan de worsteling.
Hoe blijf jij het beste betrokken bij je medewerkers?
Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt als je de vraag ‘wat kan ik meer loslaten?’ verandert in ‘hoe blijf ik er het beste bij?’. Dan geef je jezelf de ruimte om betrokken te mogen blijven en hoef je niet van jezelf te vragen om iets te doen wat bijna onmogelijk is. Want hoe kun je leren loslaten? Dat suggereert bijna dat je jouw betrokkenheid ook los moet laten. En dat is niet wat je wilt. Zou het niet veel meer inspiratie geven als je gaat leren hoe je er op een goede manier bij kunt blijven? Hoe je ruimte kunt geven aan fouten maken zonder direct in te springen? Of hoe je een totaal andere aanpak dan jij zelf zou hebben gekozen, kunt omarmen? Dan probeer je niet iets af te leren, maar probeer je iets nieuws te leren. En dat werkt beter!
Ik ben heel benieuwd wat er dan gebeurt met het vertrouwen, de betrokkenheid en eigenaarschap in jouw team of organisatie.
Ook ben ik benieuwd naar wat wat je vindt van deze invalshoek van juist niet loslaten of welke vragen je nog eventueel hebt. Dan neem ik die mee in mijn volgende blog. Laat je dat weten in een mail? Dankjewel!
Met enige regelmaat schrijf ik over leiderschap en het bouwen van sterke teams. Thema’s als persoonlijk leiderschap, systemisch leiderschap, succesfactoren voor teams of bijvoorbeeld visie ontwikkeling komen aan de orde. Vind je het fijn om ze in de toekomst direct te lezen? Schrijf je hier in voor mijn maandelijkse inspiratiemailing.