Het pad verschijnt als je de eerste stap zet
“Als je op zoek gaat naar je levensbestemming,
zul je je vaak gedwongen zien van richting te veranderen.”
Paulo Coelho – De vijfde Berg
Wezenlijk werken, wezenlijke verbinding. Een beetje ambitieus? Wellicht wel, maar ook heel erg nodig, vind ik. Zeker op het werk waar je veel tijd doorbrengt.
Zolang ik mij kan herinneren wilde ik weten wat er nog meer was en ben ik geïnteresseerd in de ontwikkeling en drijfveren van mensen. Als kind al vergrootte ik mijn wereld door boeken te verslinden en zo te leren over wat anderen bezig hield, hoe ze leefden en vooral wat ze dachten en voelden. Zodra ik oud genoeg was ging ik echt op pad. Net 18 jaar, vertrok ik naar Amsterdam. Een jaar later stapte ik voor het eerst in een vliegtuig en vertrok naar Israël. Wat een verblijf van 7 maanden had moeten zijn, werd een periode van 2 jaar waarin ik afwisselend werkte in en reisde door het midden oosten.
Een krachtige ervaring waarin mijn eigen ontwikkeling een enorme boost kreeg en ik leerde om mij onder alle omstandigheden steeds opnieuw te verbinden met mijn omgeving en met wat, vaak ook letterlijk, de volgende stap moest zijn.
30 jaar ervaring met (organisatie)ontwikkeling
Na mij reislustige jaren startte ik in 1988 met een studie bedrijfseconomie aan de UvA. Een heerlijke studie waardoor ik vooral door mijn analytische en cijfermatige aanleg, goed op mijn plek zat. In 1993 ging ik dan eindelijk “echt” werken.
Én raakte al snel teleurgesteld. Elke dag dezelfde gang naar kantoor waar ik iets “onbelangrijks” deed. Ging het leven hier nou om? Vanuit mijn reizen wist ik dat er meer was. Ik ging mij daarom verdiepen in mijn persoonlijke ontwikkeling en spiritualiteit. Ik leerde mediteren en yoga beoefenen bij The Art of Living. In eerste instantie was er een duidelijke scheiding tussen dit deel van mij en mijn zakelijke leven. Op mijn werk was ik vooral de gedreven, hardwerkende manager die hoge eisen stelde aan zichzelf en de mensen om zich heen. Met succes maar de prijs was hoog. Ik werd ziek en koos er voor om uit de tredmolen te stappen. Ik nam ontslag bij de consultancy organisatie waar ik werkte en startte in 2001 als leidinggevende en verandermanager bij Postbank. Mijn scholing op het gebied van persoonlijke- en organisatieontwikkeling ging verder.
Toen ik in 2003 het boek “de kracht van bezieling” las van Lenette Schuijt, viel het kwartje en kwam alles bij elkaar. Het boek gaat over bezielde organisaties en werd een belangrijke inspiratiebron omdat het precies verwoorde wat ik zelf beleefde en wat ik zag bij de mensen om mij heen. We lieten onszelf thuis als we naar ons werk gingen. Hingen niet alleen de jas aan de kapstok maar ook een stukje van onszelf. En dat merk je natuurlijk in de samenwerking, de kwaliteit van de diensten en je persoonlijke welzijn. Dat kon en moest anders.
Met ziel en zakelijkheid
Om te leren hoe ik dat moest bereiken ben ik mij aanvullend gaan opleiden als coach en trainer. Vanuit die rol begeleid ik sinds 2009 organisatieontwikkeling. (lees hier meer over mijn loopbaan)
Samen met mijn bedrijfskundige achtergrond en eigen ervaring als directeur en manager, geeft mij dit een goed vertrekpunt om aan mijn droom te werken en bij te dragen aan meer bezielde, gelukkigere organisaties. Want het is mijn missie om een bijdrage te leveren aan geluk van mensen door werk een bron van plezier, inspiratie, voldoening en zingeving te maken. Daarom coach ik dienstverlenende teams en organisaties die bereid zijn om de mensen in hun organisatie daadwerkelijk centraal te zetten. Omdat zij weten dat ze zo het verschil kunnen maken voor alle medewerkers én voor hun klanten. Want gelukkige medewerkers zorgen voor gelukkige klanten!
Leiderschapstraject bij Volkshuisvesting Arnhem
“Ik heb de aanpak van Ingrid als zeer prettig ervaren. Ze heeft het traject altijd in afstemming met ons opgesteld. Dus: waar willen wij aandacht aan schenken tijdens een sessie? Wat zijn de ontwikkelpunten die wij graag benadrukken? Je merkt meteen dat Ingrid veel kennis en ervaring heeft op persoonlijke ontwikkeling en dan met name op leiderschapsontwikkeling. Ze heeft een fijne en zorgzame werkstijl. Ze voelt feilloos aan wanneer er een gevoelige snaar is geraakt en weet dit op een ongeforceerde manier woorden te geven om te bespreken.
Naffi Allali, Volkhuisvesting Arnhem
Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen?
Ik bespreek het graag