Hoe staat jouw team ervoor?
Together Everybody Achieves More.
Een mooi acroniem voor samenwerking. Maar dat het lang niet altijd waar is zal geen verrassing zijn. Helaas is een team niet per definitie meer dan de som der delen. Sterker nog soms is het minder dan de som der delen.
Hoe het met jouw team is? Dat is afhankelijk van meerdere factoren. Belangrijk is de ontwikkelingsfase waarin het team zich bevindt. Al in 1965 beschreef B. Tuckman heel helder hoe die fasen van ontwikkeling eruit zien.
In de eerste fase zijn nieuwe teams meer een groep van individuen dan een echt team. Zij moeten elkaar eerst leren kennen en hebben een afwachtende, vaak nieuwsgierige houding. Zij hebben behoefte aan een duidelijke richting en kijken veel naar de leider. Na enige tijd is men gewend aan elkaar en aan het werk wat men samen hoort te doen. Er breekt een nieuwe fase aan waarin de individuele teamleden hun positie in de groep proberen in te nemen. Er ontstaat regelmatig een soort van machtsstrijd. Welke zienswijze wordt leidend en wie heeft het eigenlijk voor het zeggen? Dit wordt wel de moeilijkste fase genoemd. Veel teams blijven hier in hangen.
Als dat niet het geval is beweegt het team zich langzamerhand naar een nieuw stadium, de derde fase. De leden komen nader tot elkaar. Er ontstaat helderheid over afspraken, regels, taakverdeling en manier van werken. Kritiek wordt niet zo snel meer persoonlijk opgevat maar gezien als een mogelijke verbetering van werkzaamheden. Als alles helder is kan het team gaan presteren en is men in de volgende fase aanbeland. Eigenlijk is er nu pas sprake van een echt team waarvoor geldt dat men elkaar kan aanvullen en men samen gericht is op een gemeenschappelijk doel. Er is een grote mate van zelfstandigheid en de leider is vooral een procesbegeleider.
Hoe het met jouw team is, is dus onder andere afhankelijk van de fase van ontwikkeling.
Obstakels tijdens de ontwikkeling
In elke fase van de ontwikkeling kun je obstakels tegenkomen:
- Sommige teams besteden in de eerste fase niet voldoende aandacht aan een grondige kennismaking en het bouwen aan vertrouwen. Of er is te weinig helderheid over de richting en het doel. Dat heeft enorm veel impact op de verdere ontwikkeling van het team.
- In de tweede fase kan het voorkomen dat er spanning in de onderlinge samenwerking ontstaat omdat men niet goed weet hoe met meningsverschillen of de machtsstrijd om te gaan. Jezelf uitspreken of elkaar aanspreken is dan niet langer vanzelfsprekend.
- Soms ontstaat er veel wrijving maar blijft die onder tafel. Het lijkt goed te gaan maar in de onderstroom is spanning die het welzijn én de prestaties in het team negatief beïnvloeden. Als er eenmaal verstoringen zijn in de onderstroom wordt het lastig een high performing team te laten onstaan.
- Of de diversiteit in het team is heel groot. Op zich is dat goed maar mensen lijken elkaar niet te kunnen vinden. Laat staan dat alle kwaliteiten optimaal worden benut.
- Of er lijkt veel weerstand in het team te zijn juist in een periode van veranderingen. Hierdoor komt er weinig echt van de grond.
Wat de precieze oorzaak ook is, het loopt niet helemaal lekker en het kan absoluut beter.
Het droomteam volgens Patrick Lencioni
In een goed samenwerkend team vertrouwen de leden elkaar. Zij stellen zich kwetsbaar op en zijn open over zaken waar zij minder goed in zijn. Onderlinge bemoeienis met elkaars werk is welkom. De onderliggen overleggen zijn levendig. Er wordt openlijk gesproken over een ieders ideeën, ook als deze afwijken van elkaar. Alle meningen worden gehoord alvorens te besluiten. En dan is iedereen ook gecommitteerd aan de gekozen richting of oplossing. Ook als je het er aanvankelijk niet mee eens was.
Iedereen neemt verantwoordelijkheid voor de eigen taken of resultaten en men spreekt elkaar aan op het nakomen van afspraken en op gedrag. De standaarden zijn hoog. De focus is op het gezamenlijk belang. Uiteraard zijn er ook individuele belangen. Maar die staan niet voorop. Men weet wat het teamdoel is en dat staat ten alle tijde voorop.
Dat klinkt vast als een mooi team. En wellicht heb je zelf ook ooit in zo’n droomteam gewerkt. Als dat nu niet zo is kan ik je helpen om stappen te zetten op weg naar een goed presterend team.
Begeleiding bij het bouwen van een droomteam
Ik help jullie eerst om helder te krijgen wat daarvoor nodig is zodat de resultaten kunnen toenemen.
Daarbij werk ik vanuit de systeem gedachte. Dit betekent dat ik het team beschouw als een relatiesysteem wat van nature intelligent is. Dat betekent dat jullie zelf het beste weten wat er zou moeten gebeuren als jullie het hele systeem in beeld hebben.
Het hele systeem bestaat uit zowel de bovenstroom als de onderstroom. Er is grote samenhang tussen beiden: onhelderheid in de bovenstroom leidt tot gedoe in de onderstroom. Is er eenmaal gedoe in de onderstroom, dan beïnvloedt dit de resultaten in de bovenstroom op een negatieve manier.
Door mijn begeleiding krijgen jullie zicht op zowel bovenstroom als onderstroom. Het model van Patrick Lencioni kan daarbij dienen als kader voor het onderzoek. Om snel zicht te krijgen kan het prettig zijn om de teamtest die verbonden is aan het model van P. Lencioni in te zetten. Vooral bij grote teams geeft dit snel een eerste beeld van de wijze waarop alle teamleden de samenwerking ervaren.
Voor meer informatie over mijn manier van werken verwijs ik je graag naar de vele blogs over samenwerking.
Het resultaat van teamontwikkeling
Afhankelijk van jullie specifieke vraag en de teamtest van Lencioni, maak ik een programma. Dat programma is altijd maatwerk maar er is wel iets te zeggen over het verloop. Zo zal ik starten met het bouwen aan veiligheid en vertrouwen zodat een sfeer ontstaat waarin jullie je kunnen ontwikkelen. Daarna gaan we met verschillende werkvormen boven tafel krijgen wat jullie belemmert en zullen de juiste maatregelen ontstaan.
Afhankelijk van jullie specifieke vraag, zullen jullie na afloop in ieder geval zeggen:
- We zijn als team effectiever geworden en halen makkelijker onze doelstellingen
- We kennen elkaar goed en weten hoe we onze kwaliteiten beter tot hun recht laten komen.
- We hebben meer plezier als team en kunnen beter omgaan met alles wat op ons afkomt.
- Het oude zeer is opgelost en we kunnen met een schone lei verder.
- We hebben goede afspraken gemaakt over onze wijze van samenwerken en communiceren.
- We hebben zelf nu ook nieuwe, frisse manieren geleerd en tools ter beschikking die we in verschillende situaties kunnen inzetten
De eerste stap
Ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw team?
In een persoonlijk gesprek onderzoek ik graag met je welk programma voor jouw team geschikt is. Je kunt mij bellen op 06-28723668 of contact opnemen via [email protected] .
Ben je benieuwd hoe jullie ervoor staan en wil je graag eerst een teamtest maken? Vul dan onderstaande formulier in. Ik stuur je dan vrijblijvend een test toe die helpt om inzichtelijk te maken waar jullie kansen voor verbetering liggen.
Jan over Work Art
“Ik heb het genoegen dat ik regelmatig met Ingrid mag samenwerken. Ingrid zet ik vaak in als (team) coach, trainer of procesbegeleider. Wat mij opvalt is haar grote analytisch vermogen. Ze heeft heel snel door hoe de hazen lopen en hoe het systeem in elkaar zit. Ze is zeer toegankelijk, kundig , maakt makkelijk contact en valt goed bij alle klanten. Daarnaast heeft ze humor wat voor mij erg belangrijk is in onze samenwerking. Klanten merken dat Ingrid een zeer brede ervaring heeft. Ingrid sluit altijd goed aan bij de wensen van mijn/haar klanten en is ook zeer betrokken bij de trajecten. Ik ben altijd blij als Ingrid tijd heeft om een vraag van mij op te pakken. In de analysefase omdat ze snel doorheeft waarover het gaat en bij de evaluaties omdat ik altijd tevreden klanten heb. ”
Jan Verburgt
Consultant Learning & Development bij Boertien Vergouwen Overduin
Benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen?
Ik bespreek het graag