Verbinding – we kennen allemaal het belang ervan. Om naar elkaar om te zien – als teamleden naar elkaar, als leider naar medewerkers. Door het vele thuiswerken en wisselingen van teamleden, kan het lastig zijn om de verbinding te blijven ervaren. We maken makkelijker tijd voor de inhoud van ons werk, dan voor verbinding met elkaar.
Terwijl verbinding de basis is voor invloed uitoefenen. Leiderschap is invloed uitoefenen. En dan bedoel ik niet de invloed die je afdwingt met behulp van macht. Ik bedoel wezenlijke invloed. Invloed die liefdevol en duurzaam, blijvend is. Invloed die alleen kan ontstaan als er echte verbinding tussen mensen is.
Verbinding is de basis voor de resultaten die jij als leider wilt behalen. Met je team, je afdeling of je organisatie. Daarvoor is het essentieel om je eerst goed met jezelf en vervolgens met anderen te verbinden.
Hoe doe je dat? In dit blog deel ik enkele praktische tips met je. Onder andere over authenticiteit en nieuwsgierigheid.
Maak tijd voor verbinding met jezelf
Om te kunnen verbinden met anderen, is het nodig dat je verbonden bent met jezelf.
Verbonden zijn en blijven met jezelf gaat over het algemeen niet vanzelf. Daar is aandacht en tijd voor nodig. Tijd om stil te staan bij wat er leeft in jou. In een eerder blog schreef ik al over het belang en de wijze waarop je jezelf als leider goed kunt leren kennen.
Maar ook als je al geïnvesteerd heb in jouw leiderschap, jezelf goed hebt leren en leeft vanuit wat voor jou belangrijk is, komen er elke dag opnieuw gebeurtenissen en prikkels op je af.
Verbinding met jezelf is een voorwaarde om te kunnen verbinden met anderen.
Wat doen die gebeurtenissen en prikkels met jou? Wat roepen ze op? Wat ervaar je? Wat is waar voor jou? Door bij deze vragen stil te staan, kun je elke keer opnieuw verbinden met jezelf.
Wat je ook kan helpen is de stilte opzoeken, mijmeren, wandelen en bewustzijn van wat er leeft in jou. Ook schrijven over wat je bezighoud, is een goede manier om je bewust te worden van wat er is. Elke dag een paar regels opschrijven is vaak al genoeg.
Door goed in verbinding te blijven met jezelf, kun je je makkelijker verbinden met de ander.
3 tips om meer verbinding met anderen te creëren
Als je goed verbonden bent met jezelf, kun je met behulp van een aantal basisprincipes ook verbinding houden met anderen. En daarmee je invloed uitoefenen als leider, op een verbindende manier.
1. Laat jezelf kennen, wees authentiek
Door eerlijk te zijn over wat je denkt, ervaart, ziet of vindt, geef je anderen de kans je te leren kennen. Collega’s kunnen je daardoor zien en zich verbinden met jou. Je kunt je makkelijker verbinden met mensen die authentiek zijn, ook als dat kwetsbaar is.
Er is veel onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid, bijvoorbeeld door Brené Brown. Zij constateert onder andere dat mensen die zichzelf laten zien zoals ze zijn, ook met alle imperfecties, meer verbinding creëren met anderen.
Ook uit alle gesprekken die ik de afgelopen jaren heb mogen voeren met leiders over inspirerend leiderschap en het hebben van invloed, blijkt dat authenticiteit cruciaal is in het hebben van invloed.
2. Wees ongelooflijk nieuwsgierig
Door interesse te tonen in de ander, door echt nieuwsgierig te zijn naar wat iemand zegt, en naar de achterliggende reden daarvan, ontstaat er verbinding. Door open te onderzoeken wat iemand drijft, wat er achter het gedrag zit, leer je de ander heel goed kennen.
Probeer eerst de ander helemaal uit te horen en te begrijpen, dan voelt de ander zich gezien. De verbinding wordt bekrachtigd.
Hoe vaak vinden er geen gesprekken plaats die als het ware langs elkaar heen schuiven? A zegt iets, B reageert direct met ‘dat vind ik ook’ of juist niet, of ‘dat heb ik ook wel eens meegemaakt’ of ‘ dat zie ik heel anders’. Door eens wat vaker gewoon te zeggen: ‘Oh ja, vertel eens wat meer?‘ of gewoon alleen al vragend te reageren, ontstaat er zoveel meer dialoog en verbinding.
En wie weet wat je voor nieuwe dingen hoort die je anders wellicht nooit had gehoord.
3. Probeer te begrijpen voor je begrepen wil worden
Probeer eerst de ander te begrijpen, voordat je begrepen wilt worden. Dat is een mooie basis voor een goed, verbindend gesprek. En bij tijd en wijle oh zo moeilijk. Ik kan over het algemeen heel goed luisteren en verbinden met mensen die er net zo over denken als ik. Maar als de ander iets zegt wat bij mij weerstand oproept vraagt het wel dat ik bewust blijf in het gesprek. Herken je dat?
De echte uitdaging zit hem in die situaties waarin het onderwerp belangrijk voor is en de meningen afwijken. Dan wordt het echt een kunst om te blijven luisteren en doorvragen, in plaats van snel je eigen mening naar voren te brengen.
Door eerst te proberen de ander helemaal uit te horen en te begrijpen, voelt de ander zich gezien. De verbinding wordt bekrachtigd. Er ontstaat daarmee ook ruimte om jouw invalshoek te delen. Alleen vanuit die verbinding heb je invloed. Als we langs elkaar heen praten, in plaats van met elkaar, onstaan geen nieuwe ideeën. En laten we ons niet beïnvloeden.
Ik hoop dat je praktisch aan de slag kunt met deze tips en inspiratie. Met regelmaat schrijf ik over leiderschap en het bouwen van sterke teams. Thema’s als persoonlijk leiderschap, systemisch leiderschap, succesfactoren voor teams of bijvoorbeeld visie ontwikkeling komen aan de orde. Vind je het fijn om ze in de toekomst direct te lezen? Schrijf je hier in voor mijn maandelijkse inspiratiemailing.